Ensiasunto harkinnassa?

Ensiasunto harkinnassa?

Moikka!

Suosittelen sinulle tämän tekstin lukemista, mikäli täytät alla mainitut kriteerit. Olet tällöin ensiasunnon ostaja, ja tämä teksti on kirjoitettu juuri sinua varten!

– Olet 18-39 vuotias.

– Et ole aikaisemmin omistanut asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 % tai enempää.

– Olet ostamassa asuntoa omaan käyttöön, ja tulet omistamaan siitä vähintään 50 %, ja olet muuttamassa sinne itse 6kk sisällä kaupanteosta.

Mitä termi ensiasunnon ostaja sitten käytännössä tarkoittaa asuntoa ostaessa?

– Ensiasunnon ostajan asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus on pienempi, kuin niillä jotka ovat ensiasuntonsa jo ostaneet.

– Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, joten ensiasuntoa ostaessa voi säästöä tulla jopa tuhansia euroja (varainsiirtovero on asunto-osakeyhtiöissä 2 % ja kiinteistöissä 4 % kauppahinnasta).

– Ensiasunnon ostaja pystyy vähentämään asuntolainan korkoja verotuksessa enemmän kuin muut.

Olen omassa ystäväpiirissäni kysellyt syitä siihen, miksi he eivät ole harkinneet vielä oman asunnon ostoa, vaan suurin osa haluaa asua vuokralla. Ison lainan ottaminen on osalle pelottava, ja ehkä jopa vähän ahdistava ajatus. Mikä on ihan ymmärrettävää, onhan kyseessä iso askel elämässä.

Suuri osa luulee, että asumiskulut nousevat paljon suuremmiksi, mikäli omistaa asunnon, kuin vuokralla asuessa. Harva tajuaa loppupeleissä, että vuokralla, jonka vuokranantaja saa, kattaa hän kaikki asunnosta koituvat kulut. Eihän asuntosijoittamisessa olisi muuten mitään järkeä. Kysymys mitä olen esittänyt ensiasuntoa harkitseville on, että haluavatko he lyhentää toisen henkilön asuntolainaa, vai omaansa. Miksi et maksaisi kuukausittaista ”vuokraa” itsellesi ja alkaisi sijoittamaan omaan omaisuuteen? Oman asunnon osto on kuitenkin sijoituskohteena erinomainen. Joku päivä, kun myyt asunnon eteenpäin, saat siihen itse sijoittamaasi rahaa takaisin, ja parhaimmassa tapauksessa teet vielä voittoa. Asunnossa tulee itse asua kaksi vuotta putkeen, jotta myyntivoittoveroa ei tarvitse maksaa.

Moni myös ajattelee, etteivät he millään voi saada lainaa pankista. Asiasta kannattaa käydä keskustelemassa pankissa ennen kuin lähtee tekemään omia päätöksiä lainan saannista. Pankista kerrotaan suoraan, minkälaisia vakuuksia he vaativat lainan myöntämiseen, sekä millaisia kustannuksia lainasta syntyy kuukausitasolla (lainanlyhennys + korot). Lainanlyhennyksen päälle tulee vielä maksettavaksi kuukausittainen yhtiövastike, mikäli kyseessä asunto-osakeyhtiö. Monet nuoret ovat myös säästäneet rahaa asunnon ostoa varten ASP-tilille. ASP-tili on asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, jonka avulla valtio tukee nuorten ensiasunnon hankintaa.

Pankissa kannattaa käydä ennen kuin alkaa katselemaan asuntoja. Lainalupaus taskussa on paljon helpompi lähteä kiertelemään asuntonäyttöjä, sillä silloin tiedät minkä hintaiseen asuntoon sinulla oikeasti on varaa. Kun oikea asunto osuu kohdalle, pystyy tarjouksen jättämään heti, ilman mitään ehtoja pankkilainan saamisesta.

Ostin itse oman ensiasuntoni ollessani 18-vuotias. Olin itsekin silloin varma, että lainaa en tule saamaan koska olin liian nuori ja työvuosia ei ollut montaa takana. Väärässä olin.

Olemme julkaisseet UpHousen Facebook-sivulla pari Facebook-liveä, joissa kerrotaan lisää ensiasunnon ostosta, ja laina-asioista yleisesti. Toisella videolla on mukana Nordean rahoitusasiantuntija Nina Maisonen, joka on auttanut monia toteuttamaan unelman uuden kodin ostosta. Kannattaa katsoa!

Suorat linkit videoihin:

Ensiasunnon osto

Asiaa asuntolainoista

Me UpHousella haluamme kannustaa nuoria ostamaan oman ensiasuntonsa, ja autamme asiaan liittyvissä asioissa enemmän kuin mielellämme!

Etsitkö kodillesi myyjää?

Pyydä ilmainen hinta-arvio asunnostasi. Arviokäynti on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

    Annan suostumukseni siihen, että välitysliike saa lähettää minulle sähköistä suoramarkkinointia (esim. tekstiviesti, sähköposti)

    * Pakolliset kentät

    Tietosuojaseloste